Kolorowy cykl warzyw i owoców

Smakołyki żółte i pomarańczowe 🧡💛

Przedstawiliśmy Wam już wartości odżywcze warzyw i owoców zielonych 🥦oraz czerwonych 🍅
Z uwagi na to, że zalecana dzienna dawka warzyw i owoców to 0,5kg warto eksperymentować i dopasować produkty do naszych aktualnych potrzeb, smaków czy dolegliwości 😋🤩🍓🍌🥝🥗
Barwę żółte i pomarańczowe owoce i warzywa zawdzięczają karotenoidom. Związki te mają silny potencjał przeciwutleniający, przeciwnowotworowy, obniżają ogólne stężenie cholesterolu i zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej.
Owoce i warzywa żółte i pomarańczowe są bogate w witaminę C, wapń, magnez, cynk.
Na szczególną uwagę zasługują: żółte pomidory, marchewka, dynia, morele, nektarynki, śliwki, mirabelki, papryka, melon, mango, brzoskwinia i papaja.
🍊🍋🍌🍈🥭🍑🥕
Warzywa i owoce w kolorze żółtym i pomarańczowym mają wpływ szczególnie na:
🍋prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku,
🍊opóźnienie procesów starzenia,
🍋odpowiednią kondycję skóry,
🍊przeciwdziałanie chorobom nowotworowym,
🍋ochronę błony śluzowej dróg oddechowych,
🍊ochronę przed infekcjami przewodu pokarmowego,
🍋prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego,
👉 A Ty jakie „kolory” już dzisiaj zjadłeś?😁

Autor: Jurek