Smakołyki żółte i pomarańczowe
Przedstawiliśmy Wam już wartości odżywcze warzyw i owoców zielonych oraz czerwonych
Z uwagi na to, że zalecana dzienna dawka warzyw i owoców to 0,5kg warto eksperymentować i dopasować produkty do naszych aktualnych potrzeb, smaków czy dolegliwości
Barwę żółte i pomarańczowe owoce i warzywa zawdzięczają karotenoidom. Związki te mają silny potencjał przeciwutleniający, przeciwnowotworowy, obniżają ogólne stężenie cholesterolu i zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej.
Owoce i warzywa żółte i pomarańczowe są bogate w witaminę C, wapń, magnez, cynk.
Na szczególną uwagę zasługują: żółte pomidory, marchewka, dynia, morele, nektarynki, śliwki, mirabelki, papryka, melon, mango, brzoskwinia i papaja.
Warzywa i owoce w kolorze żółtym i pomarańczowym mają wpływ szczególnie na:
prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku,
opóźnienie procesów starzenia,
odpowiednią kondycję skóry,
przeciwdziałanie chorobom nowotworowym,
ochronę błony śluzowej dróg oddechowych,
ochronę przed infekcjami przewodu pokarmowego,
prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego,
A Ty jakie „kolory” już dzisiaj zjadłeś?