
Smakołyki żółte i pomarańczowe 

Przedstawiliśmy Wam już wartości odżywcze warzyw i owoców zielonych
oraz czerwonych 


Z uwagi na to, że zalecana dzienna dawka warzyw i owoców to 0,5kg warto eksperymentować i dopasować produkty do naszych aktualnych potrzeb, smaków czy dolegliwości 











Barwę żółte i pomarańczowe owoce i warzywa zawdzięczają karotenoidom. Związki te mają silny potencjał przeciwutleniający, przeciwnowotworowy, obniżają ogólne stężenie cholesterolu i zmniejszają ryzyko choroby wieńcowej.
Owoce i warzywa żółte i pomarańczowe są bogate w witaminę C, wapń, magnez, cynk.
Na szczególną uwagę zasługują: żółte pomidory, marchewka, dynia, morele, nektarynki, śliwki, mirabelki, papryka, melon, mango, brzoskwinia i papaja.







Warzywa i owoce w kolorze żółtym i pomarańczowym mają wpływ szczególnie na:








